Halusin perinteisen hakemusrumban tilalle jotain muuta. Starttasin sokkorekryn Social Media Traineen paikasta marraskuun alussa. Hakemuksen lähettämisen sijaan porukka varasi suoraan haastatteluajan WhatsAppissa ja vain ilmestyi paikalle sovittuna aikana. Heitin rekryyn seuraavat raamit, jotta en olisi aivan lirissä paisuvien haastattelumäärien kanssa.

Raamit takaamaan selviytyminen haastattelumääristä

1. Joku kriteeri – meillä se oli koulun ohella suoritettava harkka

Nyt haluttiin antaa mahdollisuus alan uusille toivoille ja löytää jengiin lisää porukkaa. Otin messiin myös muutaman, erityisen ansiokkaalla asenteella varustetun sankarin, jolla harkka ei kuulunut koulun oheen suoritettavaksi sekä yhden avoimella hakemuksella messiin hakeneen. Poikkeus vahvistaa säännön, vai mitä?

2. Rajoitettu määrä haastatteluja

16 mahdollisuutta – 14 saapui paikalle ja 2 perui. Haastatteluihin meni yhteensä 18,5 tuntia.

3. Älä tuuppaa kaikkialle

Jaoimme rekryä vain omissa some-kanavissamme ja muutamassa ryhmässä. Mainosbudjettia käytimme 16 euroa. Sen kohdensimme Haaga-Helian markkinointiopiskelijoihin (sieltä muuten nappasi!). Somessa rekrytoidessa saa todella hyviä suositteluja mahtavista tyypeistä (kiitos muun muassa Janalle) ja säästyy rekryportaalien lomakkeiden täyttelyltä.

MySomen Facebook-postaus tavoitti reilut 12 K ja oma Linkedin-postaukseni 13 K. Torstaina, julkaisuiltana blogin luki 366 ihmistä, jotka moljottivat tekstiä keskimäärin 3 minuuttia. Kahdessa päivässä aikoja varattiin 13. Lisäsin muutamia aikoja viikonloppuna, ja kaikki menivät tiistaihin mennessä.

Haastattelujen alkaessa oikeasti kuumotti – mitä jos kaikki vain haaskaisivat aikaansa? Oli jännittävää avata ovi tyypille, josta ainoa kontakti oli WhatsAppin profiilikuva sekä nimi.

Mikä sitten yllätti?

1. Energian taso

Aivan omaa luokkaansa. Porukka oli mielettömän innostunutta ja energistä! Joko sokkorekry vetosi erityisen aurinkoisiin persooniin tai kävi todella hyvä mäihä.

2. Tilanteen rentous

Olin haudannut perinteiset työhaastattelukysymykset, ja haastatteluissa pulppusi todella vapaamuotoinen jorina. Moni kertoikin itsestään aika yllättäviä asioita, joita ei olisi kaivettu esiin klassisella “kolme heikkouttasi” -kysymyksellä.

3. Intensiivisyys

Huomasin uppoutuvani tilanteeseen paremmin, kun en silmäillyt CV:tä tai kysymyslistaa kirjoittaen samalla vimmatusti muistiinpanoja. Muistiinpanoni rajoittuivat satunnaisiin merkintöihin, kuten “läpän taso 6/5”. Jotenkin elin tilanteessa niin vahvasti, että olin haastatteluiden päätyttyä täysi raato.

Omat kehitysehdotukseni

1. Ajanvarausysteemi minttiin

WhatsApp oli oikeasti hyvä! Siellä oli helppo keskustella niin ennen kuin jälkeenkin rekryn, ja homma oli ihanan kivutonta. Olisi tietty ollut jees, jos ajat olisivat menneet suoraan kalenteriin, eikä päällekkäisiä toiveita olisi tullut. Toisaalta “aito” ajanvaraussysteemi olisi tuntunut kylmältä, WhatsAppissa oli hauska rupatella!

2. Nopeampi sykli ja tauot

Varasin kaikille haastateltaville tunnin, onneksi! Juttua riitti ja aikaa olisi saanut kulumaan enemmänkin, mutta ensi kerralla lyhentäisin aikoja 45 minuuttiin. Näin rekrytoijalle jäisi hetki aikaa kasata aivot – nyt saatoin repäistä viisi tuntia putkeen.

3. Ilta-ajat kunniaan

Mahtava aika keskittyä! Päivän juoksevat asiat on hoidettu alta, eikä puhelin piippaa jatkuvalla syötöllä. Jälkiviisaana olisin pitänyt kaikki haastattelut viiden jälkeen.

Sokkorekryn tulos = kaksi mahtavaa tyyppiä aloittaa vuoden alussa!!

❤️: Jenni