GRAND ONE 2023 | PARAS SOMEPRESENSSI

Elämä on, TikTokissa

Lähtökohta

Haastajana teleoperaattorimarkkinalle aikoinaan tullut DNA on tottunut toimimaan nopeasti ja rohkeasti koko ajan vauhdikkaammin muuttuvassa toimintaympäristössä. Samaan tapaan TikTok tuli muutama vuosi sitten haastajana somekentälle ja on onnistunut kapuamaan sovelluskauppojen ja somekäyttäjien suosikiksi. Näiden kahden kohtaaminen oli vain ajan kysymys.

DNA haluaa olla läsnä ostopäätöksiä tulevaisuudessa tekevän kohderyhmän keskuudessa ja toimia helposti lähestyttävänä neuvonantajana digitaalisen elämän koukeroissa. Tämä tulevaisuuden kohderyhmä, pelätty ja parjattu ja mainontaa karttava Gen Z, viettää aikaansa missäpä muualla kuin TikTokissa. DNA:n tavoitteena oli luoda yhteys haastavaan nuoreen kohderyhmään ja saada jalansija nopeasti kasvavassa kanavassa. Nopeasti, rohkeasti ja mutkattomasti DNA otti siis TikTokin haltuun kesällä 2021 ja tekeminen jatkuu edelleen.

Strategia & insight

Maailma tarvitsee digineuvonantajia – toimijoita jotka opastavat sujuvasti niin lapsia kuin aikuisiakin digiviidakon syövereissä. DNA:lla on kokemusta ja tietotaitoa, josta on helppo ammentaa. Halutun kohderyhmän tavoittaminen perinteisemmillä viestinnän ja markkinoinnin keinoilla ei kuitenkaan tulisi onnistumaan vaan oli mentävä sinne, missä kohderyhmä viettää aikaa – TikTokiin. DNA:n oli luotava kanavaan sisältöä, joka puhuttelee nuorta kohderyhmää ja tarjoaa heille lisäarvoa: vinkkejä ja viihdettä jokapäiväiseen (digi)elämään.

Luova ratkaisu

TikTokin välitön ja rento tyyli istuu DNA:lle kuin kapula kouraan, joten hyppy kanavaan oli luonnollinen hypähdys tulevien ostopäättäjien ja nykyisten ostopäätösvaikuttajien keskuuteen. TikTok on haluttu pitää muista DNA:n somekanavista erillään, jotta kanavanomainen tekeminen on aidosti mahdollista.

Toteutus

DNA:n TikTokissa tartutaan kanavan trendeihin ja laitetaan vinkit jakoon luova idea edellä, DNA:n palvelut ja tuotteet menossa luontevasti mukana kulkien. Trendijunan kyytiin on hypätty rohkeasti mutta DNA:n brändi mielessä pitäen. Tilillä tarjoillaan tasaiseen tahtiin vinkkejä iPhone- ja Android-käyttäjille, samaistuttavaa viihdettä videopelien ystäville ja nostalgian nälkäisille ja käännetään DNA:n muun markkinoinnin toimenpiteitä TikTok-kielelle. Tavoitteena on tavoittaa ja sitouttaa TikTokissa majailevaa kohderyhmää.

Uunituore iOS 16 vinkki toi yli 400 uutta seuraajaa:

@dna_fi Tästä sä et varmasti vielä tienny! 🤩 Ja kyllä, koiralla on DNA huppari 🥹 #dna_fi #ios16 #iphone #iphonetricks #vinkki ♬ alkuperäinen ääni - Dna_fi

Ajanjakson jaetuin oli tiktokmaisesti sopivan sekava herätyskellojammailu

@dna_fi Joka aamu! 😄 Hyvä vinkki on muuten vaihtaa herätyskellon ääntä välillä. #dna_fi #elämäon ♬ original sound - Juice Jetson

Ajanjakson tykätyin ja tallennetuin oli aprillipila: Oma ääni TikTokiin:

@dna_fi Tiesitkö sä jo tästä upouudesta ominaisuudesta? 😉 #dna_fi #elämäon ♬ alkuperäinen ääni - Dna_fi

Common DNA W

TikTok-yleisö on valveutunutta ja tunnistaa kaupallisen sisällön salamannopeasti. Perinteisellä mainonnalla ei herätetä keskustelua vaan brändin sisältöjen parissa halutaan viihtyä, yllättyä ja samaistua. Jos kommenttikenttään kilahtaa: “W mainos”, silloin ollaan onnistuttu isosti. Ja näitähän DNA:n videoilla riittää!

Tulokset

Ajanjakso: 21.1.2022 – 19.1.2023

Heti TikTok-tilin julkaisusta saakka DNA:n tavoite on ollut saada aikaan merkittävää kattavuutta sekä sitoutumista. Sitoutumisista puhuttaessa ei tarkoiteta pelkästään tykkäyksiä: keskimääräisten katseluaikojen on oltava korkeita, kommentteihin halutaan vastauksia, tallennuksia on tultava ja uusia seuraajia saatava. Ja tähän on vastattu.

Jokaista videota katsotaan satoja tunteja keskimääräisen katseluajan ollessa jopa mainonnan tuloksissa lähes kuusi sekuntia, ja engagement ratet ovat hulppeasti yli Pohjoismaiden keskiarvojen, kuten TikTokin Tukholman toimistoltakin on todettu. Jokainen tilin videoista katsotaan keskimäärin yli 132 000 kertaa ja ansaitsee yli tuhat tykkäystä. Jokaisen videon menestymistä tuetaan maksetun mainonnan avulla.

9,5 M

videon katselua

871 416

tavoitettua käyttäjää

70 %

tavoittavuus kohderyhmästä

71

julkaistua videota

132 029

tykkäystä

1 780 kpl

eniten tallennuksia yhdellä videolla

Tekijät

Asiakas

Ellen Into, Social Media Lead

Suunnittelu & tuotanto

Jenna Ojala, Creative & Team Lead
Kalle Huuskonen, Social Media Coordinator